Αν με δει η γιαγιά μου να κάνω έτσι τον μουσακά σίγουρα θα με αποκληρώσει και δεν θα πάρω ποτέ εκείνο το χωραφάκι που υπολόγιζα στο χωριό. Αλλά στην εποχή που ζούμε δεν γίνεται αλλιώς. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και αυτά τα φαγητά πολύ νόστιμα για να μην τα κάνουμε καθόλου. Οπότε με μια μικρή παραλλαγή ο δύσκολος μουσακάς γίνεται εύκολος και σίγουρα πιο γρήγορος. Καλά δεν είναι και από τα φαγητά που τα κάνεις σε ένα μισάωρο και φεύγεις, αλλά για το σαββατοκύριακο αξίζει ο κόπος.
Όπως θα παρατηρήσεις δεν υπάρχει πουθενά τηγάνισμα. Χάσιμο χρόνου και περιττές θερμίδες. Για να το πετύχεις αυτό θα χρειαστεί να μαγειρέψεις τις μελιτζάνες μαζί με τον κιμά. Εύκολο, γρήγορο, νόστιμο!
Υλικά:
- 600 γρ. κιμά
- 1 κρεμμύδι
- 1 πιπεριά
- 2 μελιτζάνες
- 1 1/2 κουτί τοματοχυμό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- μαϊντανό
- 1 κιλό πατάτες
- ελαιόλαδο
- 1/2 ποτήρι νερό
Για την Μπεσαμέλ:
- γάλα
- αλεύρι
- βούτυρο
- αλάτι,πιπέρι,μοσχοκάρυδο
- τυριά (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Κόβεις τις μελιτζάνες σε ροδέλες. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζεις 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ρίχνεις τις μελιτζάνες. Τις ανακατεύεις μέχρι να μαραθούν και ρίχνεις τον κιμά, την πιπεριά, το σκόρδο, το κρεμμύδι και αλατοπιπερώνεις. Ρίχνεις την σάλτσα και το νερό και αφήνεις να βράσει. Λαδώνεις το ταψί σου. Κόβεις τις πατάτες σε φέτες και τις τακτοποιείς στο ταψί. Εναλλάξ βάζεις μια στρώση πατάτα μια στρώση κιμά και από πάνω ρίχνεις την μπεσαμέλ.
Για την μπεσαμέλ
Βάζεις 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 8 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Στην συνέχεια ρίχνεις λίγο λίγο το γάλα χωρίς να σταματήσεις το ανακάτεμα. Αλατοπιπερώνεις και η μπεσαμέλ σου είναι έτοιμη.
Αν θέλεις να την κάνεις ακόμα νοστιμότερη πρόσθεσε όποιο τυρί σου αρέσει! Τέλος, σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνεις τον μουσακά σου στους 200 °C βαθμούς για περίπου 1 ώρα μέχρι να πάρει αυτό το χρώμα.
Καλή Όρεξη!!!