ΖΑΧΑΡΗ. Μια λέξη…αμέτρητα συναισθήματα!
Η αγαπημένη σε όλους μας ζάχαρη, προέρχεται ετυμολογικά από τη σανσκριτική λέξη sarkara. H καλλιέργειά του ζαχαροκάλαμου ξεκίνησε στην Ινδία ήδη από την 1η χιλιετία π.Χ. αλλά έγινε γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο πολύ αργότερα, από τον 8ο αιώνα π.Χ. και μετά.
Είναι γεγονός ότι η κατανάλωση ζάχαρης μέσα στην καθημερινότητά μας είναι κάτι δεδομένο. Παρά το γεγονός ότι στη σημερινή κοινωνία έχει δημιουργηθεί η τάση για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής-συμπεριλαμβανομένων και των πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών- η κατανάλωση ζάχαρης παγκοσμίως βρίσκεται σε πιο υψηλά επίπεδα από ποτέ. Η καλλιέργεια ζαχαρότευτλων κατατάσσεται στη τρίτη θέση παγκοσμίως μετά από το ρύζι και τα δημητριακά.
Πολλές μελέτες έχουν γίνει κατά καιρούς και είναι ευρέως αποδεκτό ότι η μεγάλη
κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει στο άτομο μεταξύ άλλων, προβλήματα με αυξομειώσεις βάρους, διατροφικές διαταραχές, διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Τι ισχύει όμως σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης και την ψυχική υγεία; Κατά πόσο συμβάλλει στη δημιουργία ή ενίσχυση ήδη υπαρχόντων προβλημάτων η καθημερινή μας συνήθεια να τρώμε ένα παγωτάκι το απόγευμα; Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι ότι πούμε παρακάτω ισχύει σίγουρα για τη ζάχαρη, αλλά και για άλλα γλυκαντικά, συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης, του μελιού, της μελάσας και του σιροπιού σφενδάμου.
Η υπερκατανάλωση των παραπάνω λοιπόν:
- αυξάνει την πιθανότητα κατάθλιψης, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι χώρες με αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης έχουν και αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης
- επιβαρύνει την κατάσταση ατόμων που πάσχουν από σχιζοφρένεια
- αυξάνει το άγχος και πιο συγκεκριμένα, με την υπερκατανάλωση τα συμπτώματα άγχους χειροτερεύουν και εμποδίζονται οι μηχανισμοί του σώματος που μας βοηθούν να κοντρολάρουμε το στρες.
Φυσικά ο περιορισμός της ποσότητας ζάχαρης και γλυκαντικών που καταναλώνουμε δεν θα μας θεραπεύσει ούτε από την κατάθλιψη, ούτε από τη σχιζοφρένεια, ούτε θα μας μεταμορφώσει σε ξέγνοιαστα ελαφάκια που τρέχουν μέσα στο δάσος.
Αυτό που θα πετύχουμε όμως είναι να μειώσουμε όλα τα παραπάνω συμπτώματα, θα έχουμε παραπάνω ενέργεια και θα βελτιώσουμε την ικανότητα του σώματός μας να ανταπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις με μεγαλύτερη ευκολία.
Το να μειώσουμε την ποσότητας ζάχαρης και γλυκαντικών φυσικά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ζάχαρη είναι εξαιρετικά εθιστική, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Yale, τα ευρήματα έδειξαν πως η θέα και μόνο ενός milkshake σε ανθρώπους με εθιστικές διατροφικές συνήθειες ενεργοποιούσε τα ίδια σημεία του εγκεφάλου με την κοκαΐνη. Σε άλλη έρευνα του ίδιου πανεπιστημίου, που διενεργήθηκε το 2007, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ποντίκια που συμμετείχαν στην έρευνα προτιμούσαν το ζαχαρόνερο από την κοκαΐνη!
Για πολλούς ανθρώπους ο εθισμός αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος, μια παγίδα. Έτσι νιώθουν φυλακισμένοι μέσα στο ίδιο τους το σώμα. Μέσα στο ίδιο τους το μυαλό.
Φρόντισε τη διατροφή σου.
Φρόντισε το μυαλό σου.
Φρόντισε τη ζωή σου.
είπε και έφαγε δυο μπισκοτάκια…