Χριστούγεννα. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, μπισκότα παντού. Κι εσύ, είσαι έτοιμη να πεις την κλασσικότερη ατάκα των Χριστουγέννων. ”Μα δε θα φτιάξω λίγα να μυρίσει το σπίτι;”. Και όλοι ξέρουμε πως θα φτιάξεις. Αλλά δε θα είναι λίγα.
Τα Χριστούγεννα λοιπόν, είναι μια γιορτή που κρατάει πολύ. Ξεκινούν ανεπίσημα από την γιορτή του Στέλιου και της Κατερίνας, όπου ήδη έχουμε μπει για τα καλά στο πνεύμα και ανταλλάσσουμε τα μελομακάρονα μας στα γιορτινά τραπεζώματα και τελειώνουν τα Φώτα, όπου με μισή καρδιά τρώμε τα τελευταία ψιχουλάκια από την πιατέλα με τους κουραμπιέδες.
Ξέρω, ξέρω! Είναι δύσκολο να αντισταθείς. Είναι δύσκολο να πεις όχι.
Φρόντισε όμως, αυτά που έχεις στο σπίτι να είναι υγιεινά. Ή μάλλον φτιάξε αυτήν τη συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκότα με μήλο και κανέλα (χωρίς ζάχαρη) και θα έχεις υγιεινά και νόστιμα μπισκότα για κάθε μέρα.
Υλικά
- 250 γρ βρώμη
- 1 μήλο
- 100 γρ μέλι
- 150 γρ καρύδια
- 1 κ σ ελαιόλαδο
- χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 βανίλια
- 1 κγ μπέικιν
- 1 κγ σόδα
- κανέλα
Εκτέλεση
Αρχικά τρίβεις το μήλο και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το σωτάρεις λίγο μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Μαζί με το μήλο βάζεις και μια κουταλιά μέλι και κανέλα. Αφού το σωτάρεις το αφήνεις στην άκρη. Σ΄ ένα μεγάλο μπολ, ρίχνεις όλα τα υλικά, εκτός από τη βρώμη και τον χυμό πορτοκάλι. Αλέθεις τη βρώμη στο μούλτι για να γίνει σαν αλεύρι και στη συνέχεια την προσθέτεις λίγη λίγη στο μπολ, εναλλάξ με τον χυμό πορτοκάλι. Ανακατεύεις καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Η ζύμη από τα μπισκότα δεν θα πρέπει να κολλάει στα χέρια. Μπορείς να φτιάξεις μικρά στρόγγυλα μπαλάκια και να πατήσεις με το χέρι για να γίνουν στρόγγυλα μπισκότα ή να φτιάξεις διάφορα σχέδια με κουπάτ. Δεν φουσκώνουν πολύ, οπότε μπορείς να καθορίσεις το μέγεθος τους από την αρχή. Τα βάζεις στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά.
Εννοείται πως πέρα από μήλο, μπορείς να βάλεις σταφίδες, σοκολάτα και ότι άλλο σου αρέσει.