κρασί

Ίσως είναι από τα πιο εύκολα άρθρα που αποφάσισα να γράψω, καθώς το να θυμάσαι και να καταγράφεις την εκδρομή σου στο Άγιον Όρος, είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστο. Η μόνη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς είναι, ότι κινδυνεύει να ξεχαστεί και να γράφει για ατελείωτες ώρες, προσπαθώντας να μεταφέρει όσα περισσότερα γίνεται γι’ αυτή του την εμπειρία.

Το Άγιον Όρος από μόνο του σαν προορισμός, έχει να σου δείξει και να σου πει πάρα πολλά (είτε είσαι έντονα θρησκόληπτος είτε όχι), αλλά, όταν η εκδρομή σου συνδυαστεί με ξενάγηση και γευστική δοκιμή σε αμπελώνες και σε κρασιά της περιοχής, τότε το αποτέλεσμα είναι απλά μοναδικό.

μοναστηρι

Λίγα λόγια και για την Οινοποιία Τσάνταλη & το Άγιον Όρος… 

άγιο όρος

Η περίοδος είναι μέσα Οκτώβρη και η πρόσκληση για επίσκεψη έχει γίνει από την εταιρία Τσάνταλης. Είναι περιττό να αναφερθούμε στο μέγεθος της προσφοράς της συγκεκριμένης εταιρίας στην ανάπτυξη του ελληνικού κρασιού, εντός και εκτός συνόρων. Δραστηριοποιείται στο χώρο του κρασιού και των αποσταγμάτων για πάνω από 120 χρόνια!!! Η εταιρεία Τσάνταλης από το 1890, όπου ιδρύθηκε, κατάφερε να αναβιώσει αμπελώνες σε διάφορες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, όπως τη Θράκη, τη Ραψάνη, τη Χαλκιδική και φυσικά το Άγιο Όρος.

Το Άγιο Όρος είναι αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού κράτους από το 1926 και αποτελείται από 20 Μονές. Μάλιστα από το 1988 συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το κρασί με τη μοναστική ζωή είναι άμεσα συνδεδεμένο και αυτό παρουσιάζεται από τα πολύ παλιά χρόνια, είτε σε αρχαία κείμενα, είτε σε διάφορες εικόνες και ευρήματα που έχουν διασωθεί. Όλα ξεκίνησαν το 1969, όταν ο Ευάγγελος Τσάνταλης (ιδρυτής της εταιρίας), σε μια επίσκεψή του για κυνήγι στο Άγιο Όρος, φιλοξενείται στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα (Ρώσικο μοναστήρι). Κατά την ξενάγηση του στους χώρους της Μονής και πιο συγκεκριμένα στο Μετόχι Χρωμίτσας, αντίκρισε τα εγκαταλελειμμένα αμπέλια και αυτό ήταν το σημείο στο οποίο τού μπήκε το μικρόβιο για να αναβιώσει το συγκεκριμένο αμπελώνα.

κρασια

Ξενάγηση στο Μετόχι Χρωμίτσας…

τσάνταλης

Αυτό λοιπόν το μέρος (το Μετόχι Χρωμίτσας) είχα την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να επισκεφτώ. Η εκδρομή ξεκίνησε με το κλασσικό αγιορείτικο καλωσόρισμα με ελληνικό καφέ, τσίπουρο και λουκούμι. Σε αυτό το σημείο, να σας αναφέρω ότι όλα όσα συμβαίνουν στο Άγιο Όρος, έχουν κάποια εξήγηση (και αυτό το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό), οπότε να σας πω ότι ο ελληνικός καφές προσφέρει τόνωση, το λουκούμι δίνει ενέργεια στον επισκέπτη, καθώς οι μετακινήσεις γίνονται κυρίως με τα πόδια και το τσίπουρο μειώνει την εφίδρωση. Μετά το καλωσόρισμα, χαζεύοντας για ώρα τη θέα που σου προσφέρει το συγκεκριμένο μέρος, αλλά και απολαμβάνοντας την ησυχία της φύσης, επισκεφτήκαμε ένα αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο και στη συνέχεια το μέρος της παραγωγής κρασιού.

τσανταλης

Είναι από τις φορές που αυτό που βλέπεις και νιώθεις στο συγκεκριμένο μέρος, δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις, όπως και δεν μπορείς να μεταφέρεις και να περιγράψεις την αύρα του Αγίου Όρους.

Επιπλέον, ένα ιδιαίτερο μέρος που αξίζει να το επισκεφτείτε (όσο κι αν σας ακουστεί τρομακτικό) και βρίσκεται στο συγκεκριμένο Μετόχι, είναι το οστεοφυλάκιο των μοναχών που έχουν κοιμηθεί (έτσι αναφέρονται σε όλους τους μοναχούς που έχουν πεθάνει).

Φτάνοντας στο τέλος της ξενάγησης και αφού έχουμε γυρίσει σε εκκλησίες, δωμάτια μοναχών, παλιούς ανεμόμυλους, φημισμένα αμπελοτόπια και πολλάκρασιά ακόμα όμορφα μέρη, κατεβήκαμε στον κάτω όροφο, από τα δωμάτια των μοναχών (μας ενημέρωσαν ότι το συγκεκριμένο μέρος πριν χρόνια ήταν στάβλος) και πραγματικά είναι σαν να μεταφέρεσαι αυτόματα σε κάποια άλλη εποχή, στο κελάρι ενός από τα πιο γνωστά και διάσημα κτήματα του εξωτερικού που έχεις ονειρευτεί να επισκεφτείς! Ξεπερνώντας το αρχικό (ευχάριστο) σοκ, προχωρήσαμε στη δοκιμή των κρασιών του Τσάνταλη, που παράγονται στο Άγιο Όρος σε ιδανικούς γευστικούς συνδυασμούς, με συνταγές της αγαπημένης μου αγιορείτικης κουζίνας.

τσανταλης

Κάνοντας μεγάλη προσπάθεια για να μη συνεχίσω και να σταματήσω κάπου εδώ… θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρία Τσάνταλης για την ευκαιρία που μου έδωσε να επισκεφτώ το συγκεκριμένο μέρος.

Όσο υπερβολικά κι αν σας ακούγονται όλα όσα αναφέρω, πιστέψτε με ότι δεν είναι καθόλου υπερβολικά, και αυτό μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν όσοι έχουν επισκεφτεί το Άγιο Όρος.

αγιο ορος