Λίγο πριν αποχαιρετίσω για πάντα την τρίτη δεκαετία της ζωής μου, αποφάσισα και γω (όχι με την απόλυτη θέληση μου) να φύγω από την πατρική εστία που τόσο πολύ αγαπούσα (για να μην πω πόσο πολύ με βόλευε) και να μείνω μόνη μου. Μόνη μου εννοώντας ολομόναχη. Με ούτε έναν άνθρωπο δηλαδή μεσα στο σπίτι.
Πολύ χαρούμενη λοιπόν για τις νέες αυτές εξελίξεις στη ζωή μου (όχι) και αφού πέρασα ένα μήνα ψάχνοντας όλη μέρα τους τέσσερις τοίχους που θα στέγαζα τη μοναχική μου ευτυχία βρήκα τελικά αυτο που έψαχνα (όχι). Τέλοσπάντων να μη σας τα πολυλογώ είχα πολλές προσδοκίες από αυτήν την αλλαγή σχετικά με το πόσο πολύ θα άλλαζε προς το καλύτερο η ζωή μου και πόσο τέλεια θα περνούσα. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα οι αλλαγές αυτές συνέβησαν, απλά προς το χειρότερο. Οι ψευδαισθήσεις μου λοιπόν διαλύθηκαν άμεσα καθώς συνειδητοποίησα κάποια πράγματα που είχαν διαφύγει από το σενάριο που είχα πλάσει στο μυαλό μου.
Όσον αφορά το ψυχολογικόσυναισθηματικό κομμάτι, δε θα επεκταθώ πολύ γιατί τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα και περίπλοκα και αν έχεις φύγει από το σπίτι σου σε μεγάλη ηλικία και όχι σαν φοιτητής ξέρεις και εσύ ότι η προσαρμογή είναι αρκετά δύσκολη. Θέλω να πω, ναι επιτέλους απαλλάχθηκες από ομοαίματους συγκατοίκους αλλα, τώρα αλήθεια; Εντελώς μόνος; Βέβαια αυτά είναι τα αρχικά συναισθήματα που σταδιακά φευγούν οπότε θα τα αφήσω προς το παρόν και θα επανέλθω σε αυτά σε επόμενο άρθρο αφιερωμένο αποκλειστικά στις δυσκολίες αυτές, που είναι πολλές και χρειάζονται ειδική μεταχείριση. Τώρα λοιπόν θα περάσω σε πιο πρακτικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την επιβίωση και τα οποία καταστρέφουν την ψυχική μου υγεία και την καθημερινότητά μου.
Φεύγοντας από το σπίτι ξέρεις φυσικά ότι εσύ είσαι τώρα αυτός που πρέπει να κάνεις όλες τις δουλειές. Και στ’ αλήθεια είναι πολλεεες δουλειές που πίστευα ότι όντας ένα άτομο θα ήταν κάτι το απλό, αλλά δεν είναι!
Παρακάτω λοιπόν θα σας απαριθμήσω κάποια προβλήματα του σπιτιού μαζί με τις λύσεις τους (όχι) ώστε είτε είσαι φοιτητής, είτε απλά παραχαϊδεμένο παιδάκι της μαμάς που αποφάσισε στα 30 να μείνει μόνο του, να μπορέσεις να επιβιώσεις!
Οδηγός Επιβίωσης
- Αρχικά αν υπάρχουν χρήματα που έχω δώσει στη ζωή μου για κάτι και δεν το μετάνιωσα είναι αυτά στον κύριο που κάνει απεντόμωση. Είναι απαραίτητο αυτή να είναι η πρώτη σου κίνηση με το που μπεις στο νέο σου σπίτι, αν βέβαια αποζητάς την ολοκληρωτική μοναξιά. Είναι πάμφθηνη και σωτήρια. Ο απεντομωτής είναι φίλος σου, μην τον αγνοήσεις.
- Είναι πολύ πιθανό, επειδή το σπίτι που έμενες να ήταν μόνιμα τακτοποιημένο, σκουπισμένο, σφουγγαρισμένο, γυαλισμένο από κάποιον άλλο, τώρα το δικό σου σπίτι να σου φαίνεται μόνιμα βρώμικο. Εξαιτίας αυτού, μπορεί αφενός να είσαι με τα καθαριστικά όλη μέρα και αφετέρου να αποτρελαθείς. Οπότε πριν φτάσεις στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να οργανώσεις το χρόνο σου και τις δουλειές σου. Πάρε ένα πίνακα, κρέμασε τον κάπου να τον βλέπεις, φτιάξε ένα πλάνο για κάθε μήνα και φρόντισε να το ακολουθείς. Από την εμπειρία μου (…) έχω καταλήξει ότι μία φορά την εβδομάδα αν σκουπίζεις/σγουγγαρίζεις είναι μια χαρά- μαμά συγγνώμη. Καλό είναι να μην αφήνεις άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη γιατί μετά υπάρχει θέμα από την άποψη οσμών και δυσκολίας, οπότε κάνε την καρδιά σου πέτρα πριν κοιμηθείς και πλύντα. Εκτός από τον απεντομωτή, φίλη σου είναι και η χλωρίνη, οπότε μπορείς μία φορά στις 2-3 μέρες να περιχύνεις όλο το μπάνιο με αυτήν. Υπάρχει σε διάφορες μορφές, υγρή, μαντηλάκια, ψεκαστήρι, βρες τι σε βολεύει και πορεύσου.
- Πλυντήριο. Μία λέξη χίλια προβλήματα. Ευτυχώς βέβαια λύνονται εύκολα. Αν το σπίτι διαθέτει ήδη πλυντήριο και συ δε ξέρεις πως να το διαχειριστείς μπες στο youtube όπου υπάρχουν εκατοντάδες βιντεάκια που μπορούν να σε βοηθήσουν. Αν είσαι τόσο άτυχος και δε βρεις απλά θα βάζεις τυχαία προγράμματα όπως εγώ και θα αναρωτιέσαι αν τα ρούχα είναι όντως καθαρά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα βγάλεις άκρη. Αν είσαι ένα άτομο είναι λογικό να μην περιμένεις να μαζέψεις 20 μαύρα ρούχα για να βάλεις πλυντήριο οπότε οι χρωμοπαγίδες είναι μια καλή λύση. Τα βάζεις όλα μαζί στους 40 C και τέλος. Κάποιες φορές μπορεί τα ρούχα που μόλις έπλυνες να σου φαίνεται ότι μυρίζουν μούχλα ή να έχουν γενικά άσχημη οσμή. Τότε μάλλον πρέπει να καθαρίσεις το συρταράκι που βάζεις το απορρυπαντικό και το μαλακτικό ή να καθαρίσεις το φίλτρο του πλυντηρίου.
- Φαγητό. α) Από τον ενθουσιασμό σου να μαγειρέψεις, να έχεις πράγματα στο σπίτι και μάλιστα διαφορετικά ώστε να μη τρως τα ίδια και τα ίδια κάθε μέρα, να είσαι σίγουρος ότι αρχικά θα τρως όλα σου τα λεφτά στο σουπερμάρκετ. Και να είσαι επίσης σίγουρος ότι τα μισά και παραπάνω από αυτά θα χαλάνε. Η μούχλα θα είναι για σένα ένας εφιάλτης δίχως τέλος αν δε βρεις τις ισορροπίες σου. Αρχικά πρέπει να μάθεις να ψωνίζεις για ένα άτομο. Σου αρέσει η φέτα, οκ, αλλά μην πάρεις μισό κιλό τύρι γιατί θα το πετάξεις. Ή τουλάχιστον πάρτο σε άλμη! Γενικά μικρές ποσότητες και λίγα πράγματα. Θα σε βοηθήσει πολύ αν φτιάξεις ένα πρόγραμμα για το μεσημεριανό σου για παράδειγμα, για όλη την εβδομάδα. Θα δεις ότι θα ξοδέψεις τα μισά λεφτά απ΄ ότι αν ψωνίσεις τυχαία τρόφιμα που απλά σου αρέσουν. β) Η τρίτη φίλη σου είναι η κατάψυξη. Ό,τι βλέπεις ότι δεν θα καταναλωθεί και πάει να χαλάσει βάλτο στην κατάψυξη. Λαχανικά, φρούτα που πάνε να χαλάσουν και φαγητά, κατάψυξη. Ακόμη και το ψωμί μπορείς να το πάρεις κομμένο σε φέτες και όταν θέλεις να φας να βγάζεις όσο θες και σε 10 λεπτά θα είναι έτοιμο για κατανάλωση. Απέφυγε να βάζεις στην κατάψυξη φαγητά που έχουν πολύ άμυλο (μακαρόνια, πατάτες κλπ).
Φυσικά όλα αυτά είναι κάποια βασικά πράγματα που ίσως και να τα γνωρίζετε ή να σας φαίνονται απλά. Ο καθένας έχει τα δικά του θέματα, όλα αυτά εννοείται λύνονται και μαθαίνονται!
Καλή αρχή λοιπόν σε όλους τους πρωτάρηδες, φοιτητές και μη. Αδράξτε την ευκαιρία και περάστε καλά! Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα ξαναμείνετε μόνοι σας!
Πολύ καλό, ταυτίστηκα! Μακάρι να ήξερα τι είναι η απεντόμωση 15 χρόνια πριν, τότε ήξερα μόνο το “πετάω οινόπνευμα σε ότι έχει πάνω από 4 πόδια!