Keep Calm and Love “Rose wine”
Το ροζέ κρασί τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τρελή ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο, με εντυπωσιακή παρουσία πλέον, σε λίστες κρασιού, εκδηλώσεις και διαγωνισμούς, αποκλειστικά και μόνο για το συγκεκριμένο τύπο κρασιού. Στη χώρα μας η συγκεκριμένη τάση ξεκίνησε από τη Βόρεια Ελλάδα και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και στην υπόλοιπη χώρα, με το μεγαλύτερο όγκο των πωλήσεων να πραγματοποιείται σε προϊόντα ημίξηρα ή ημίγλυκα, με ή χωρίς την παρουσία φαγητού.
Είναι μίξη λευκού με ερυθρού…? ΝΟΤ…
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, δηλαδή από τον τρόπο παραγωγής ενός ροζέ κρασιού. Οι μέθοδοι, όπου μπορεί να παραχθεί ροζέ κρασί, είναι 3 με μία όμως να ξεχωρίζει και να χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των οινοπαραγωγών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες οινοπαραγωγικές χώρες.
Ονομάζεται Maceration Method και είναι ουσιαστικά μια μικρή ερυθρή οινοποίηση. Μετά το σπάσιμο των σταφυλιών, ο σταφυλοχυμός, μαζί με τα στέμφυλα, μπαίνουν στη δεξαμενή στην οποία παραμένουν για περίπου 2 – 20ώρες, ώστε να πάρουμε από τα στέμφυλα το χρωματισμό, αλλά και τα αρωματικά χαρακτηριστικά που θέλουμε για το κρασί μας. Στη συνέχεια ξεχωρίζεται ο ροζέ πλέον σταφυλοχυμός από τα στέμφυλα και συνεχίζεται η διαδικασία οινοποίησης με το κλασσικό τρόπο.
Οι άλλες 2 μέθοδοι ονομάζονται «The Saignee method» & «Blendind method», στην οποία πρώτη μέθοδο γίνεται αφαίρεση του χυμού, μετά από ελάχιστες ώρες (μικρή διαφορά με την μέθοδο Maceration), ενώ στην 3η μέθοδο έχουμε ανάμειξη μιας μικρής ποσότητας ερυθρού κρασιού (το πολύ 5%) σε δεξαμενή, όπου πραγματοποιείται οινοποίηση λευκού κρασιού. Η τελευταία μέθοδος, χρησιμοποιείται κυρίως για αφρώδη κρασιά και αρκετά στην περιοχή της Καμπανίας για την παραγωγή των διάσημων ροζέ σαμπανιών.
Αρώματα & Χαρακτηριστικά
Το ροζέ κρασί θα σε κερδίσει αρχικά με το υπέροχο χρώμα του, που μπορεί να είναι από ανοιχτό πορτοκαλί, μέχρι και ανοιχτό βυσσινί. Στη συνέχεια, με τα εντυπωσιακά αρώματα του, από ροδοπέταλα μέχρι και αρκετά φρουτώδη, άλλα και βοτανικά αρώματα και τέλος με τα πολύ ολοκληρωμένα γευστικά χαρακτηριστικά του, που το κάνουν, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, να μπορεί να συνοδεύσει τα περισσότερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Τα βοτανικά του αρώματα, αλλά και η έντονη οξύτητα του, το κάνουν ιδανικό για να συνδυαστεί με τα ελληνικά πιάτα, είτε πρόκειται για πιάτα θαλασσινών και ψαριών, είτε για πιάτα με κρεατικά ή λαδερά φαγητά. Λόγω του έντονου φρουτώδη χαρακτήρα του, μπορεί να καταναλωθεί και απλά με τη παρέα μιας φρουτοσαλάτας ή ακόμα και σκέτο σαν δροσιστικό απεριτίφ.
Πάντα υπάρχουν και παραφωνίες…
Βέβαια, όπως συμβαίνει για κάθε νέα τάση και μόδα, υπάρχουν πολλά ροζέ κρασιά που δημιουργήθηκαν για να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη ζήτηση του κόσμου, που στην πλειονότητα τους μόνο κακό έχουν να κάνουν στη συγκεκριμένη κατηγορία κρασιού. Το θετικό είναι ότι έχουν κυκλοφορήσει και πάρα πολλά αξιόλογα νέα ροζέ κρασιά, τα οποία θα είναι στις επιλογές μας για πολλά ακόμα χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι, όσο ο κόσμος εκπαιδεύεται και μαθαίνει πράγματα γύρω από το κρασί, θα οδηγείται όλο και περισσότερο στο ροζέ κρασί, που για αρκετά χρόνια τώρα ήταν αδικημένο στα μάτια των καταναλωτών, καθώς το θεωρούσαν υποδεέστερο ποιοτικά.
Safe choice
Μπείτε στη διαδικασία να δοκιμάσετε αρκετά ροζέ κρασιά και πιστέψτε με θα σας ενθουσιάσουν και θα σας βρουν, αρκετές φορές, τη λύση στα ερωτήματα σας «λευκό ή ερυθρό κρασί ταιριάζει με το φαγητό μου;» ή «τι κρασί προτιμάει η υπόλοιπη παρέα;» κτλ…
Λατρεύω εκείνα τα Ροζέ που έχουν γεύση λευκού τα αγαπάω.
Εδικά μερικά bubbly αλλά πρώτη φορά μαθαίνω ότι έχουν γίνει δημοφιλή.