Το καλοκαίρι πλησιάζει και μετά από ένα τέτοιο, ατελείωτο, χειμώνα, προβλέπεται… wild summer! Προκειμένου όμως να δώσουμε το 100% του εαυτού μας σε ξέφρενη διασκέδαση και αλκοόλ, καλό θα είναι να έχουμε στο μυαλό μας κάποια tips, ώστε να μην είμαστε αυτοί που θα αποχωρούν πρώτοι ή αυτοί που θα γίνονται περίγελος για όλη την υπόλοιπη παρέα! Ανακρίναμε λοιπόν τον ειδικό μας και είμαστε έτοιμοι να καταρρίψουμε μύθους και να ακολουθήσουμε σοφές και βιωματικές συμβουλές!
Είναι αλήθεια ότι αν μπερδέψεις τα ποτά σου σε μια νυχτερινή έξοδο μεθάς περισσότερο και πιο γρήγορα;
Είναι μύθος, καθώς το πόσο θα μεθύσεις έχει να κάνει με το ποσοστό του αλκοόλ που θα έχει ο οργανισμός και όχι από το είδος του ποτού που θα πιεις. Ειδικότερα στο κρασί, συνηθίζεται να ξεκινάς ένα γεύμα με συνοδεία λευκού κρασιού με τα ορεκτικά και τις σαλάτες και να καταλήγεις σε κόκκινα ή ακόμα και σε επιδόρπια (γλυκά) κρασιά για το κυρίως πιάτο ή το γλυκό σου στο τελείωμα του γεύματος. Το μόνο που θα επηρεαστεί σίγουρα αρνητικά από το «μπέρδεμα» των ποτών σε ένα βράδυ, είναι το στομάχι μας, το οποίο εκτός από πόνο είναι αυτό που προκαλεί και τον εμετό (ιουυυυυυ).
Είναι αλήθεια ότι με τα γλυκά ποτά μεθάς πιο γρήγορα;
Αυτό είναι όντως αλήθεια και συμβαίνει για διάφορους λόγους. Ουσιαστικά το αλκοόλ φτάνει στο στομάχι, όπου απορροφάται και στη συνέχεια μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος. Η γλυκόζη που έχουν τα γλυκά ποτά, βοηθά στο να απορροφηθεί ταχύτερα το αλκοόλ από τον οργανισμός μας. Αυτό σε συνδυασμό με τη γλυκιά γεύση, που μας κάνει να τα πίνουμε γρηγορότερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες, μας οδηγεί ευκολότερα στο να μεθάμε. Επιπλέον, συνήθως τα γλυκά ποτά (τύπου λικέρ) είναι και χαμηλότερα σε αλκοόλ, κάνοντας τα ακόμα πιο εύκολα να καταναλωθούν.
Το ίδιο ισχύει και για τα ζεστά ποτά, τύπου ρακόμελο;
Ενώ στην προηγούμενη περίπτωση τα γλυκά ποτά βοήθησαν στην εύκολη απορρόφηση του αλκοόλ από το οργανισμό, στα ζεστά ποτά, ενώ η απορρόφηση γίνεται με τον ίδιο ρυθμό, αλλάζει (λόγω ζέστης) και γίνεται πιο έντονη η κυκλοφορία του αίματος και έτσι το αλκοόλ φτάνει γρηγορότερα στον εγκέφαλο μας.
Υπάρχουν κάποια ποτά που δεν πρέπει να συνδυάζουμε με τίποτα;
Είναι καλό να αποφεύγονται οι περισσότεροι συνδυασμοί ποτών, ειδικά όταν η κατανάλωση γίνεται σε μεγάλες ποσότητες. Σε μια φυσιολογική έξοδο και κατανάλωση, δεν θα είναι πρόβλημα, εφόσον γίνει από ειδικούς bartenders, εφόσον μιλάμε για τα σκληρά ποτά με την δημιουργία κάποιου cocktail ή από κάποιον sommelier, αν θέλουμε να συνδυάσουμε το δείπνο μας με παραπάνω από 1 ή 2 διαφορετικά κρασιά.
Ισχύει ότι αν πίνεις αρκετά για καιρό συνηθίζει ο οργανισμός σου και δεν μεθάς;
Είναι τεράστιο λάθος μόνο που το σκέφτεται κάποιος. Όπως και το ότι κάποιοι οδηγούν καλύτερα, όταν έχουν πιει… Οι αντιδράσεις είναι πολύ πιο αργές και τα παραδείγματα τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και δυστυχημάτων (δυστυχώς), πάρα πολλά.
Εγώ, αν έχω φάει, μπορώ να πιω πολύ περισσότερο. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;
Είναι πολύ καλύτερα να πιούμε, εφόσον έχουμε φάει. Το γεμάτο στομάχι και πιο συγκεκριμένα οι λιπαρές τροφές, καθυστερούν την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό μας. Οπότε δεν μπορείς να πιεις περισσότερο, αλλά καθυστερείς να αντιληφθείς την επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό σου.
Ωραία όλα αυτά, αλλά μπορείς να μας πεις τον καλύτερο τρόπο για να
αποβάλουμε γρηγορότερα το αλκοόλ από τον οργανισμό μας; Έχουμε ακούσει για σοκολάτα, λάδι, φρυγανιές κτλ κτλ.
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, εκτός από υπομονή, είναι πολύ νερό και φυσικούς χυμούς. Οτιδήποτε άλλο από αυτά που λένε μπορεί να βοηθήσει πρόσκαιρα το κεφάλι ή το στομάχι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθήσει το αλκοόλ να φύγει γρηγορότερα από τον οργανισμό μας.
Ποιο είναι το ιδανικό ποτό για κάποιον που κάνει διατροφή; Σίγουρα όχι η μπίρα, λόγω κοιλιάς εεε;
Τώρα αναφέρετε ακόμα ένα μεγάλο μύθο γύρω από την μπίρα…. Όχι μόνο δεν κάνει κοιλιά, αλλά μαζί με το κρασί, εφόσον πίνεται με μέτρο, είναι τα ιδανικότερα για κάποιον που είναι σε διατροφή. Είναι χαμηλότερου αλκοόλ (~5% η μπίρα & ~11%-14% το κρασί), άρα και χαμηλότερων θερμίδων. Για την “μπιροκοιλιά”, δεν φταίει το ένα μπουκάλι μπίρα, αλλά φταίνε ότι α) κανείς δεν πίνει μόνο μία και β) όλοι μαζί με τη μπίρα τσιμπολογάμε κιόλας, οτιδήποτε βρίσκουμε μπροστά μας.