Πόσο σημαντική είναι τελικά η διατροφή στην παιδική ηλικία; Ένα θέμα τόσο τετριμμένο που όμως πρέπει να συνεχώς να επανεξετάζουμε και να επαναπροσδιορίζουμε ειδικά όταν έχουμε την ευθύνη την ανατροφής ενός παιδιού.

Όλοι μας προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τα παιδιά μας. Σε μία κοινωνία που ο ρυθμός ζωής είναι τόσο γρήγορος και οι απαιτήσεις τόσες πολλές, αναγκαζόμαστε να βάζουμε προτεραιότητες, και συνήθως το φαγητό δεν είναι ανάμεσα σε αυτές. Λόγω χρόνου ή λόγω κούρασης το αμελούμε γιατί είναι ένα πρόβλημα που λύνεται μ’ ένα τηλεφώνημα στην κοντινή πιτσαρία. Τι αντίκτυπο έχει όμως αυτό στα παιδιά;

Παιδί και Διατροφή

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε, αν και μπορεί ο οποιοσδήποτε να το σκεφτεί, ότι υπάρχουν σταδιακές αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών τις τελευταίες δεκαετίες. Από τι διαμορφώνονται οι προτιμήσεις τους; Θα σκεφτόταν κανείς ότι η γεύση είναι αυτή που παίζει τον καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του φαγητού των παιδιών (και των ενηλίκων…). Θα κάνει όμως λάθος γιατί είναι μεν ένας παράγοντας, αλλά όχι ο βασικός. Οι παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή της τροφής είναι :

 

  1. το τι προσφέρει η αγορά
  2. το τι διαφημίζει η τηλεόραση
  3. οι τροφές που διατίθενται στο σχολικό & οικογενειακό περιβάλλον
  4. οι διατροφικές συνήθειες και στάσεις των οικείων τους προσώπων

 

Τελικά διαπιστώνουμε ότι η τελική επιλογή των παιδιών στο κομμάτι της διατροφής είναι ένα κράμα εξωτερικών χαρακτηριστικών της τροφής, του  κοινωνικού ρόλου και της ικανοποίησης ψυχολογικών αναγκών, όπως το να κάνουν ό,τι και οι συνομήλικοί τους, να συμμετέχουν στην κοινή δράση κλπ..

Διατροφή και Υγεία

Φυσικά κανένας γονιός δεν μπορεί να ελέγξει τι κάνει το παιδί του σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και δεν θα ήταν και σωστό.. Ιδιωτικότητα και για τα παιδιά αγαπητοι γονείς! Όμως όσον αφορά τη διατροφή είναι αποδεδειγμένο ότι οι διατροφικές συνήθειες που εγκαθίστανται νωρίς στη ζωή του ανθρώπου είναι δύσκολο ακόμη και αδύνατο να τροποποιηθούν στη μετέπειτα ζωή του. Και μιας και αναφέρθηκαμε στη μετέπειτα ζωή του τέκνου σας, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι ανθυγειινές διατροφικές συνήθειες στην παιδική ηλικία συνδέονται άρρηκτα με την εμφάνιση ασθενειών στην ενήλικη ζωή του ατόμου. Για να είμαστε συγκεκριμένοι, μιλάμε για ασθένειες όπως :

 

  • παχυσαρκία
  • καρδιοπάθεια, καρδιαγγειακά νοσήματα & καρδιακή προσβολή
  • υπέρταση
  • οστεοπόρωση
  • ορισμένες μορφές καρκίνου

 

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να βοηθήσετε όσο γίνεται στη σωστή ανάπτυξη αλλά και τη  μελλοντική υγεία των παιδιών;

  1. Το ιδανικό θα ήταν να διδάσκονται μαθήματα διατροφικής αγωγής στο σχολείο, όμως από τη στιγμή που υπάρχει αυτό το κενό, πρέπει να αναλάβετε (και) χρέη δασκάλου! Υπάρχουν τέτοιες δράσεις που οργανώνονται σε δήμους, βιβλιοθήκες κλπ, αφορούν τη διατροφή και απευθύνονται σε παιδάκια. Ψάχτείτε λίγο. Δώστε στο παιδί σας ερεθίσματα. Φροντίστε να πάει με την παρέα του, συνοδέψτε και τους φίλους του! Είναι σημαντικός ο περίγυρός του είπαμε…
  2. Ιδιαίτερα θα βοηθήσει το να μυήσετε το παιδί σας στη διαδικασία του μαγειρέματος. Κάντε το σαν παιχίδι, πάρτε το μαζί σας στου σούπερ μάρκετ, μετά αφήστε το να σας βοηθήσει στην κουζίνα, ώστε να έρθει σε επαφή με το φαγητό. Έτσι θα νιώθει ότι είναι και δικό του δημιούργημα και θα το φάει με μεγαλύτερη χαρά! Ακόμα καλύτερα αν του το παρουσιάσετε διακοσμημένο με διασκεδαστικούς ευφάνταστους τρόπους! Διασκεδαστική παρουσίαση Φρούτων
  3. Το πιο σημαντικό όμως είναι να δώσετε εσείς οι ίδιοι το παράδειγμα στα παιδιά σας. Είστε τα πρότυπα του, αυτό που κάνουν είναι να σας μιμούνται! Αν σας δουν να τρώτε το βράδυ κάτι υγειινό, μια ομελέτα, μια σαλατα, θα κάνουν και αυτά το ίδιο. Αν σας δουν να τρώτε πίτσα μπρόστα στην τηλεόραση θα κάνουν επίσης το ίδιο! Φροντίστε να έχουν ποικιλία στη διατροφή τους, και μάθετέ τα να είναι εγκρατή και ισορροπημένα. Όχι μόνο στο κομμάτι της διατροφής αλλά στην κάθε πτυχή της προσωπικότητάς τους.

Μη γίνετε λοιπόν οι γονείς που λένε «Ελα μωρέ ας φάει όσες σοκολάτες και γαριδάκια θέλει. Και μεις έτσι μεγαλώσαμε, πάθαμε τίποτα;» Στην ερώτηση αυτή δεν υπάρχει απάντηση γιατί τα αποτελέσματα βρίσκονται σε εξέλιξη! Τα θεμέλια της μελλοντικής υγείας των παιδιών σας τα βάζετε εσείς. Και μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά είναι πλαστελίνη στα χέρια σας! Την πλάθετε και δημιουργείτε αριστουργήματα!

Happy vegetables!