Αρκετοί από εμάς ίσως γνωρίζουν την κορινθιακή σταφίδα ως ένα τρόφιμο πολύ θρεπτικό και τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ιδιαιτέρως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας θυμούνται τη διατροφική συνεισφορά της μαύρης σταφίδας στην πορεία προς το μέτωπο του 1940, αλλά και στα μετέπειτα δύσκολα χρόνια της κατοχής από τους Γερμανούς. Ενδεικτικά για εκείνη την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, που δείχνει το ρόλο της σταφίδας:
”Και τις λίγες φορές όπου κάναμε στάση να ξεκουραστούμε, μήτε που αλλάζαμε κουβέντα, μονάχα σοβαροί και αμίλητοι, φέγγοντας μ’ ένα μικρό δαδί, μια μια μοιραζόμασταν τη σταφίδα…”
Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει μια συντονισμένη Ελληνική ερευνητική προσπάθεια για την ανάλυση των στοιχείων που καθιστούν την κορινθιακή σταφίδα ως ένα κορυφαίο διατροφικό προϊόν.
Πράγματι, τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις εργαστηριακές αναλύσεις δείχνουν ότι η κορινθιακή σταφίδα είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών / πολυφαινολικών συστατικών (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, προκυανιδίνες), φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο κ.α).
Η κορινθιακή σταφίδα είναι πρωταθλήτρια, εν συγκρίσει με άλλες τροφές, σε ουσίες, όπως:
- η ρεσβερατρόλη (ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με πολλά οφέλη για την υγεία – 100 γρ. μαύρης σταφίδας περιέχουν 39,68 mg ρεσβερατρόλης όταν διάφορα “superfoods”, όπως τα raspberries, έχουν μόλις 0,02 και τα blackberries 0,05)
- διαιτητικές φυτικές ίνες και πρεβιοτικά (βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ εμποδίζουν και τη βιοσύνθεση χοληστερόλης – περιεχόμενο υψηλότερο από εκείνο των περισσότερων φρούτων)
- κάλιο (ρυθμιστής της αρτηριακής πίεσης – διπλάσια ποσότητα σε σχέση με την μπανάνα)
- ολεανολικό οξύ (καταπολεμά βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα).
Επίσης, επιστημονική μελέτη σε σειρά καρκινικών κυττάρων έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά, που περιέχει η κορινθιακή σταφίδα, μπορούν να μειώνουν τον κίνδυνο για κακοήθειες του στομάχου και του παχέος εντέρου. Έτσι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, τα αντιοξειδωτικά της κορινθιακής σταφίδας, μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού μας συστήματος.
Για να χαρακτηριστεί μία τροφή ως υπερτροφή (super food), δεν αρκούν μόνο τα ευρήματα στο “μπουκαλάκι” του εργαστηρίου (in vitro), αλλά θα πρέπει να υπάρχουν κλινικές μελέτες, δηλαδή μελέτες, που να έχουν γίνει και σε ανθρώπους (in vivo), οι οποίες να πιστοποιούν τις ευεργετικές ιδιότητες της συγκεκριμένης τροφής στον ανθρώπινο οργανισμό.
Κι εδώ έγκειται η καινοτομία για την Ελληνική μαύρη (κορινθιακή) σταφίδα, η οποία είναι το μόνο είδος σταφίδας ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που διαθέτει πιστοποίηση από κλινικές μελέτες σε εθελοντές για την εξέχουσα διατροφική της αξία!
Συγκεκριμένα οι κλινικές μελέτες που είναι ήδη δημοσιευμένες σε έγκριτα και διεθνή, επιστημονικά περιοδικά, αποδεικνύουν ότι από την ένταξη της κορινθιακής σταφίδας στην καθημερινή διατροφή, υπάρχει:
- σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση
- δημιουργείται «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα
- μειώνεται η «κακή» χοληστερίνη
- παρατηρείται θετική επίδραση στην υγεία των καπνιστών
- και στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς!
Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι με 2 κουταλιές της σούπας (36 γρ.) κορινθιακής σταφίδας καλύπτουμε το 1/3 των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας σε φρούτα, στα πλαίσια της Μεσογειακής διατροφής. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, το ψήσιμο και η επεξεργασία της κορινθιακής σταφίδας για την παρασκευή φαγητών, γλυκών και άλλων εδεσμάτων, δε φαίνεται να στερεί τίποτα από την αντιοξειδωτική της δράση, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έχει φανεί ότι την ενισχύει!